Jaguar Land Rover vor alerta conducătorii auto despre apropierea bicicliştilor şi motocicliştilor!
20 Ianuarie 2015, 10:18
Doar în Marea Britanie aproape 19.000 de biciclişti primesc traume sau decedează în urma accidentelor cu implicarea automobilelor. De aceea,
cei de la Jaguar Land Rover au început un studiu, întitulat „Bike Sense”, în cadrul căruia este dezvoltată o sistemă de prevenire a accidentelor
cu implicarea bicicletelor sau
motocicletelor, care în marea majoritatea cazurilor sunt practic „invizibili” pentru conducătorii auto.
Această tehnologie va utiliza alerta cu lumini LED, cu sunet şi vibraţie, pentru a atenţiona conducătorul auto despre apropierea biciclistului sau motociclistului.
De exemplu, dacă transportul pe două roţi se apropie din stânga, atunci scaunul şoferului va vibra în regiunea umărului stâng, din aceeaşi regiune se va auzi un sunet al clopoţelului bicicletei, iar pe pilonul frontal şi pe panourile uşilor va apărea o lumină LED, intensitatea căreia va arăta direcţia mişcării şi distanţa între automobil şi bicicletă (motocicletă). Dacă şoferul vrea să coboare din maşină, iar transportul pe două roţi a rămas neobservat, atunci uşa nu se va deschide, iar mânerul acesteia va vibra, pentru a atenţiona conducătorul despre apropierea acestuia.
Dacă un grup de pietoni sau biciclişti vor încerca să treacă drumul, sistemul va atenţiona conducătorul vizual şi sonor, iar dacă acesta va apăsa pedala de acceleraţie, cea din urmă va vibra şi va deveni dură, pentru a evita accelerarea şi tamponarea pietonilor sau bicicliştilor.

Este un sistem foarte util, care cu siguranţă va reduce drastic riscul de tamponare a automobilelor cu biciclşişti sau motociclişti, tot odată sporind viteza de pecepţie a atenţionărilor de către conducător, pentru că un „bâzâit” necunoscut şi o pictogramă de pe planşa de bord sunt percepute de către conducător într-un timp mult mai îndelungat.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
1,967
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!